Vad är TCM-akupunktur?


Bild: Akupunktur TCM (Traditional Chinese Medicine) tar hänsyn till alla delar av din hälsa och behandlar dig som en hel person - istället för att bara fokusera på de symptom eller problem som du vill bli av med.

TCM's olika behandlings-former är örtmedicin, Qi Gong/Tai Ji, TuiNa (kinesisk massage), kost, levnadssätt och sist men inte minst akupunktur.

Akupunkturen är den terapiform inom TCM som ligger mig varmast om hjärtat. Men självklart utgår jag ifrån en helhetssyn.

Jag inspireras av tanken att arbeta med kroppens naturliga energi och ställa det friska i centrum.

Akupunktur har effekt på en lång rad besvär. Jag har valt att framför allt arbeta med:
- Stress
- Sömnsvårigheter
- Smärta
- Svagt immunförsvar
- Mag- och tarmbesvär
- Kvinnliga hälsofrågor (PMS, menssmärtor etc)
- Graviditetsbesvär
- Förlossningsförberedelse
- Infertilitet (hos båda könen)
- Estetisk akupunktur - "lyft utan kirurgi eller gift"

En gammal behandlingsform
TCM är ett av världens stora medicinska system med en obruten tradition som går tillbaka till åtminstone 300 f.Kr. Under årens lopp har varje generations läkare bidragit till den bank av visdom och kunskap som idag utgör kinesisk medicin.

Det finns flera grundläggande skillnader mellan västerländsk och kinesisk medicin. Västerländsk medicin bygger huvudsakligen på att identifiera och angripa en sjukdom för att eliminera den. I akupunkturen inom vår svenska sjukvård är huvudtanken att ta bort smärta enligt fastställda behandlingsscheman, utan att göra individuella anpassningar.

Kinesisk medicin försöker istället stärka och återställa balansen mellan kroppens funktioner och därmed också kroppens egen förmåga till självläkning, samt ta hänsyn till varje individ.

Hur går en behandling till?
När du kommer till mig gör vi en full TCM-diagnostisering, vilket innebär att jag tittar på din tunga och lyssnar på dina pulsar. Jag ställer en massa frågor (när / var / hur uppstår det problem du söker för, hur är det med sömnen / kosten / urin / avföring osv...) Sen med hjälp av alla dessa pusselbitar lägger jag ihop pusslet till ett mönster för att se hur obalansen ser ut och var den uppstått.

Under en behandling placerar jag ut tunna sterila nålar på noga utvalda akupunkturpunkter som balanserar och ger ny kraft åt din kropps egna läkeprocesser.Behandlingen är helt naturlig, smärtfri och utan biverkningar.

Ditt första akupunkturbesök tar ca 1,5-2 h.

Akupunktur & graviditet
I maj 2008 vidareutbildade jag mig i "Akupunktur under graviditet och förlossning" hos Debra Betts (från Nya Zealand) på Akupunkturskolen i Köpenhamn.

Sen dess arbetar jag med bl.a. "Prebirth"-paket (förlossningsför-beredande akupunktur). Studier visar att denna förkortar själva förlossningstiden. Den aktiva fasen halverades hos dem som fått akupunktur. Behandlingen gör att oxytocinhalten ökar, vilket är bra för det förkortar själva förlossningen. Akupunktur ökar endorfinerna och blockerar stresshormonerna. En låg halt av stresshormoner ökar frisättningen av oxytocinet.

Akupunktur gör även att risken för att gå över tiden minskar. Studier visar att det procentuellt sett var färre som gick över tiden av de som fått akupunktur än de som inte fått det. Dessutom minskar risken för komplkationer som kan leda till t.ex. akuta kejsarsnitt.

Allmänna graviditetsbesvär så som illamående,ryggont, foglossning, ischias, halsbränna, högt blodtryck, oro m.m. hjälps även de effektivt av akupunktur.

Läs mer här om akupunktur & graviditet.

Estetisk akupunktur
I maj 2008 vidareutbildade jag mig i Estetisk akupunktur på Akupunkturskolen i Köpenhamn. Det är en ny och spännande behandlingsmetod för att bl a reducera rynkor och ge ny vitalitet till ett trött ansikte. Även denna behandling är helt naturlig och utan biverkningar.

För bästa resultat rekommenderas 10 behandlingar. Tidsperspektivet beror lite på vad just du vill behandla. I vissa fall kan det behövas fler behandlingar, det kommer vi fram till tillsammans. Sedan bör man underhålla med en behandling i kvartalet.

Akupunktur -
ge din kropp energi att läka

Bild: TCM - Traditionell Kinesisk Akupunktur
 

Kontakta Enerqikliniken för att få veta mer eller boka tid här:

Boka tid

Ring på: 040-630 68 83
Eller maila till: hej@acupunctura.se 

 Backa